5 natuurgerichte principes

De 5 natuurgerichte principes

 

Mijn werkwijze als Paramedisch Natuurgeneeskundig therapeut is op basis van de vijf natuurgerichte principes:
energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche.

Deze zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar, waardoor aandacht voor elk principe belangrijk is voor een goede balans.

Bij therapie of begeleiding ga ik er van uit dat energie de basis is voor het functioneren van het menselijk lichaam. De energie wisselwerking tussen cliënt en therapeut zijn hierbij het eerste gegeven voor een goede samenwerking.

De natuurgeneeskundige/complementaire behandelingen bij Massage Praktijk Baltzer bestaan uit een combinatie van verschillende werkvormen. Deze zijn gekoppeld aan de vijf natuurgerichte principes.

 

Energie

De basis van het leven is energie. Zonder energie is er geen mogelijkheid tot herstel. Het is daarom van belang om dat wat de energie blokkeert te herstellen zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam zijn werk kan doen.

Zonder energie is er geen leven mogelijk. Hoe beter de energiebalans, hoe beter het systeem functioneert, hoe groter de gezondheid.

Bij een tekort aan energie kan het lichaam namelijk niet optimaal werken. Hierdoor ontvangt het zenuwstelsel onvoldoende informatie en kunnen de organen en weefsels ontregeld raken. Indien een blokkade de energiestroom afsluit, kunnen er emotionele en fysieke klachten ontstaan.

Bij gezondheidsklachten zal de energie in balans moeten worden gebracht.

 

Prikkeloverdracht.

Een gezond systeem geeft via de zenuwbanen signalen door aan spieren en sensoren. Via de hersenen wordt er namelijk door overdracht van impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam.

Zonder goede prikkeloverdracht in het zenuwstelsel zal de communicatie in het lichaam stagneren. Ons lichaam probeert constant balans in alle processen te bereiken. Een juiste werking van het communicatienetwerk is dus van groot belang. Wanneer een signaal niet op de juiste manier door het brein wordt waargenomen, kan er geen reactie op volgen en ontstaat er onbalans.

 

Drainage

In deze hectische maatschappij wordt niet alleen het lichaam maar ook de geest regelmatig belast met gifstoffen. Hierbij moet je denken aan bepaalde soorten voeding, stress, straling en gassen waarmee we dagelijks in aanraking komen. Wanneer het lichaam minder of niet in staat is deze gifstoffen af te voeren heeft dit een nadelige invloed op het hele systeem.

Het is onvermijdelijk dat er zowel op fysiek als emotioneel niveau in de loop van je leven een vorm van ballast ontstaat. Aandacht voor reinigen en ontgiften op alle niveaus is van groot belang voor je gezondheid. Met onder andere massage worden er afvalstoffen ( toxines) in het lichaam losgemaakt.

Indien de gifstoffen niet kunnen worden afgevoerd, kan dit invloed hebben op het communicatienetwerk van het lichaam, waardoor het genezingsproces kan vertragen.

Voeding

Een gezonde voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Vitaliteit valt of staat met het vermogen van het lichaam om de juiste voedingsstoffen te kunnen opnemen.

Naast de fysieke vorm van voeding is er ook een geestelijke vorm van voeding. Geestelijk voeden wij ons bijvoorbeeld met gedachten, overtuigingen, stressvolle uitdagingen en doelen. Wanneer ze negatief zijn werken ze belemmerend. Bewustwording van het gedrag en denkpatroon is van groot belang.

Het is belangrijk de balans tussen lichaam en geest aandacht te geven en zo nodig te herstellen.

Psyche (bewustwording)

Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is daarom belangrijk om naast de fysieke gesteldheid ook naar de emoties en gedragspatronen te kijken. Door bewust te worden van bepaalde belemmerende patronen, die mogelijk het helingsproces beïnvloeden, kun je deze denk- en gedragspatronen veranderen. De verwerking van de psychische aspecten is belangrijk voor het voltooien van het genezingsproces

De som van de vijf natuurgerichte principes leidt tot een betere levenskunst

Terug naar Home