Cupping therapie

Wat is Cupping?

Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veelvuldig wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Doordat de spieren en de huid goed doorbloed raken, wordt het voor het lichaam eenvoudiger afvalstoffen te verwijderen, met als gevolg een algehele ontspanning. Cupping heeft een enorme dieptewerking, doordat speciale glazen bokaaltjes vacuüm op de huid worden aangebracht.

Cupping is een vorm van acupunctuur die gericht is op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen. De vastgezogen cups op de huid vervoeren energie en bloed naar een plaats waar de verstorende energie het lichaam kan verlaten via de poriën. Het lichaam wordt eerst ingemasseerd met massageolie, waarna er cups aangebracht worden op strategische plaatsen. De huid wordt hierdor iets omhoog getrokken. Onder de cups treedt er een zeer sterke doorbloeding op. De cups worden over het lichaam bewogen, wat een zeer diepgaand en krachtige uitwerking geeft. Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven koolstofdioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert een cel minder goed en hopen de gifstoffen zich op. Als we pijn ervaren, impliceert dit een blokkade in de energiestroom van eender welk deel van het lichaam.

Cupping kan effectief worden toegepast bij onder meer:

– kou en opkomende verkoudheid
– spier- en gewrichtsklachten
– hoofdpijn/migraine
– rug-, nek en schouderpijn
– pijn in de onderbuik
– zwelling, vocht in knie en enkel

Vooral bij spier- en gewrichtspijnen is het effect snel merkbaar. Door de diepe werking op het bindweefsel worden spieren en huid soepel gemaakt en bindweefselverslakking opgeheven.

Cupping kan eveneens dienen als aanvulling bij cellulitis – en andere afslankings-behandelingen, gezien de cups het verwijderen van vocht en vet uit de vetcellen vergemakkelijken. Spieren en huid raken goed doorbloed en worden daardoor gevoed en ontdaan van afvalstoffen, tegelijk wordt de emotie die bij de drukpunten hoort ook ‘losgetrild’, met als gevolg algehele ontspanning.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

De cup wordt vacuüm gezogen en in een trekkende beweging over de huid getrokken in de richting van het bindweefsel c.q.  spierverloop en de energiebanen. Met de cup kun je de kracht/vacuüm goed doseren.

Soms worden de cups op de huid gezet om daar enige tijd te laten staan, dit hangt af van de klachten.

Cupping is niet pijnlijk. Het is een vreemd gevoel als je de huid in de cup voelt trekken, maar het is comfortabel. Elk teken dat het oncomfortabel voor de cliënt is, is een signaal om de therapie te stoppen. De vacuümkracht kan dan eventueel verminderd worden. Het therapeutisch effect is echter wel afhankelijk van de zuigkracht die door de cupping ontstaat.

Het is nog bijzonder om te weten dat na een cupping op de plek van behandeling een duidelijke verkleuring te zien is. Dit is een normaal verschijnsel. Het komt door de intense doorbloeding van het weefsel. De kleur van de plek kan verschillen, van rood tot diep paars. De verkleuringen in de huid blijven een paar dagen zichtbaar en zijn te vergelijken met een blauwe plek. De plek is verder alleen een cosmetisch verschijnsel: het doet geen pijn. Het verdwijnen van de roodheid gaat meestal in gelijke mate op met het verbeteren van de klachten.

Een rugmassage met cupping geeft je achteraf een gevoel alsof een grote last van je schouders gevallen is.  Je kan vrijer ademen, je voelt je ‘verlicht’ en de pijnklachten verminderen. De cuppingmassage werkt zeer ontspannend, men slaapt beter en heeft de volgende dag(en) een verbeterde stoelgang.  Het werkt hierdoor zeer ontgiftend en regulerend.