Shiatsu

DSC01982
shiatsu massage Beuningen - 1

Shiatsu en de kracht van Qi

Shiatsutherapie herstelt balansverstoringen

Balansverstoringen in lichaam en geest veroorzaken klachten als vermoeidheid, stress, pijn en ziekte. Volgens de Oosterse filosofie spreekt men dan over het niet optimaal stromen van Qi, vrij vertaald wordt met Qi energie bedoeld. Als wij hier hinder van ondervinden, om welke reden dan ook, willen we hier vanaf. Shiatsutherapie kan dit soort klachten behandelen en de balans weer herstellen. Deze aanpak is op het lijf geschreven en daarmee krijgt het gehele lichaam wat het nodig heeft.

Shiatsutherapie stimuleert de zelfherstellende eigenschappen van het lichaam. Gezondheid berust op het lichaamsvermogen om 24 uur per dag te kunnen herstellen. Onze levensomstandigheden vragen echter veel en het is niet altijd de mogelijk optimale keuzes te maken. Er wordt veel gevraagd van de energiehuishouding, het lichaam staat onder druk en kan soms niet meer op eigen kracht corrigeren. Met Shiatsu is het mogelijk om dit te herstellen.

Shiatsu Therapie is een oosterse massage stijl waarbij gebruik wordt gemaakt van drukpunten. Het woord Shiatsu betekent in het Japans letterlijk: vinger (shi) druk (atsu). Bij Shiatsu worden duimen, handpalmen en vingers gebruikt om druk uit te oefenen op het lichaam.

Shiatsu is ook een natuurlijke geneeswijze. Dit betekent dat het gericht is op het ondersteunen van de natuurlijk zelfhelende kracht van het lichaam.

Shiatsu is vooral ook een manuele geneeswijze. Dit betekent dat het werkt met aanraking en massage als de therapeutische prikkels.

Voor Shiatsu is het totale lichaam één geheel waarbinnen alle onderdelen elkaar beïnvloeden via de verdeling van energie langs de lichaamsmeridianen. Ook beschouwt Shiatsu lichaam en geest als één. Bijvoorbeeld als men zich mentaal wat negatief voelt, dan voelt het lichaam vaak ook minder prettig, en andersom als men last heeft van lichamelijke klachten, dan zal ook het humeur daar vaak onder te lijden hebben. Middels het stimuleren van de lichaamsmeridianen wordt ook een invloed uitgeoefend op het mentale welzijn. Veel ontvangers van een Shiatsu behandeling melden mij dat zij zich daardoor rustiger, of prettiger, of mentaal sterker voelen.

De behandeling

Een behandeling kan bestaan uit alleen Shiatsu technieken. Deze technieken worden uitgevoerd door de kleding heen. De ontvanger hoeft alleen loszittende kleding aan te hebben.

De behandeling is gericht op het stimuleren van de gehele meridianen, waardoor tijdens een behandeling altijd het gehele lichaam aan de orde zal komen. Indien bijvoorbeeld de voornaamste klacht nekpijn is, dan zal in de behandeling, naast een accent in het gebied van nek en schouders, ook behandeling van de voeten plaatsvinden.

Door een gerichte behandeling van drukpunten in het gebied waar de klacht zich voordoet en dit te integreren met de rest van het lichaam, zal er een effect optreden waarbij pijnbestrijding en spierontspanning zal optreden en vervolgens zal het autonome zenuwstelsel in balans worden gebracht.

Over het algemeen geeft elke behandeling een reactie, soms zal de klacht juist eerst verergeren alvorens er verbetering optreedt.
Hoe vervelend dit ook voor u kan zijn, dit is wel een positief resultaat. Het lichaam reageert en het evenwicht wordt hersteld.
Dat Shiatsu positief resultaat geeft op het lichamelijke en geestelijke welzijn is een ervaringsfeit.
Wetenschappelijk is het niet bewezen, maar de jarenlange ervaringen hebben laten zien dat het echt werkt.

Vaak gebruik ik diverse Shiatsu technieken in mijn behandelingen in combinatie met andere behandelmethoden, waarin ik ook gespecialiseerd ben, zoals o.a. bindweefsel massage, cupping therapie, voetreflexologie en klassieke massage.

 

Voor welke klachten kan Shiatsu helpen
  • Hoofdpijn
  • Menstruatieklachten
  • Maag- en/of darmklachten
  • Pijn in Spieren en Gewrichten, RSI
  • Klachten aan Rug, Nek, Schouders, Armen en Benen
  • Ademhalingsproblemen, Doorbloedingproblemen en Vochtophoping
  • Maag en Darmklachten
  • Mentale onrust, Stress en Slaapproblemen

Shiatsu stimuleert de ontspanning van het bewegingsapparaat, verbetert de werking van organen, verbetert de doorbloeding en vochthuishouding, verbetert de werking van het zenuwstelsel en geeft ontspanning.

Met name ook voor zwangere vrouwen en oudere mensen kan Shiatsu helpen om het lichaam soepel en vitaal te houden dan wel te verbeteren.

Ook is Shiatsu zeer geschikt tijdens het herstel van operatieve ingrepen en voor mensen met chronische klachten.