Oosterse Geneeswijze

De oorsprong van de Oosterse geneeswijzen ligt in het oude China. De filosofie hierachter is beduidend anders dan de Westerse, welke enkel gebaseerd is op het genezen van mensen. De Oosterse kijk op gezondheid is voor een groot deel preventief. De vraag is dan ook: hoe kun je iemand zo gezond mogelijk houden

Dit houdt in dat een verantwoordelijkheid is weggelegd voor de persoon zelf, ten opzichte van zijn eigen lichaam. Goede voeding en lichaamsbeweging (vaak gerichte oefeningen), kunnen dan ook een wezenlijke bijdrage leveren.

Vanuit de Oosterse visie wordt de mens gezien als geheel van onderling afhankelijke delen die samen een evenwicht vormen. Het geheel is meer dan som der delen. Het lichaam is een orkest waarvan de ziel de muziek is. Als je een instrument verwijdert, of de manier verandert waarop wordt gespeeld, dan verander je de muziek totaal.

Sommige woorden die in de Oosterse en Westerse diagnostiek hetzelfde zijn, kunnen toch verschillende betekenissen hebben. Zonder uitleg van de Oosterse arts kan dit bij Westerlingen tot grote verwarring leiden. Als we in de Westerse geneeskundige traditie spreken over de ‘lever’ of ‘leverklachten’, hebben we het alleen over het orgaan zelf. Vanuit de Oosterse traditie zouden we het over een orgaan kunnen hebben, maar ook over de energiebanen die met dat orgaan verbonden zijn. Dus als een Oosterse geneeskundige zegt dat je problemen te maken hebben met je lever, moet je niet meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis rennen om een scan van je lever te laten maken want waarschijnlijk is met het orgaan zelf niets aan de hand. De problemen die met het orgaan of energiebaan in verband worden gebracht zijn soms van lichamelijke en soms van psychologische aard.

Aangezien lichaam, ziel en geest één zijn, heeft elke menselijke eigenschap een verbonden orgaan. Elk orgaan speelt een rol bij het in stand houden van het karakter van de mens.

We zeggen zelfs dat elke emotie verbonden is met een orgaan of groep organen. Zo heeft de lever te maken met de emotie woede en zijn de nieren de zetel van de wil en beheersen ze de angst.

Voor Oosterlingen is het leven een plaatje waarin alle elementen noodzakelijk zijn voor het geheel. Verwijder om het even welk van de onderdelen, en je hebt het plaatje totaal veranderd en een nieuw uitzicht gecreëerd.

Traditionele Chinese Geneeswijze

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de verzamelnaam voor diverse genees- en behandelwijzen uit Azië, met name China. Het medisch systeem in China is gebaseerd op inzichten die soms meer dan 2000 jaar teruggaan.

TCG heeft als uitgangspunt een goede gezondheid en beschouwt pijn en ziekte als signalen dat het lichaam uit balans is. In het algemeen kun je zeggen dat het doel van een behandeling van een TCG-therapeut het herstellen van het evenwicht is.

Shiatsu Therapie