Manuele Lymfe Drainage (MLD)

MLD 02

MLD is een specifieke massagetechniek, die wordt uitgevoerd op de huid en het direct daaronder liggende bindweefsel.
De techniek laat zich nauwelijks vergelijken met andere massagetechnieken.

MLD kent vier hoofdeffecten:
–  Het brengt een effectieve afvoer van vocht en afvalstoffen uit de weefsels op gang.
–  Ontspanning door de werking op het parasympathische deel van het zenuwstelsel.
–  Pijndemping langs reflectoire weg.
–  Ondersteuning van het immuunsysteem.

MLD is een massage waarbij de lymfeafvoer van het gehele lichaam beïnvloed
wordt. Deze massagevorm is in de jaren zestig door Dr. E. Vodder in Duitsland ontwikkeld.
De belangrijkste kenmerken zijn: zachte, ritmische herhaalde handgrepen, uiterst lichte druk van de handen en pompende, spiraalvormig uitgevoerde bewegingen.

Een goed werkend lymfesysteem speelt een belangrijke rol in het immuniteitssysteem en het afvoeren van afvalstoffen. Lymfemassage is een manier om de lymfecirculatie te stimuleren en het afweersysteem in balans te houden.

Lymfevocht is een kleurloze vloeistof die de afvalstoffen van de weefsels afvoert, de afvalstoffen die niet meer door het bloed opgenomen kunnen worden, 15% van ons lichaamsgewicht is lymfevocht. Wanneer de lymfecirculatie niet meer goed werkt, zwakt het organisme af en reinigt het zichzelf niet meer voldoende. Dit kan zich uiten in allerlei gezondheidsproblemen zoals; allergie, vermoeidheid, blessures, zware benen, oedeem (vocht), slijmbeursontsteking, huidklachten, stress, burn-out, cellulitis, e.d.

MLD laat de lymfecirculatie tot tien maal sneller stromen, het reinigt en stimuleert het hele lichaam, werkt zeer ontspannend en zorgt ervoor dat de huid er gezonder uit gaat zien. MLD kan ook goed in de sportwereld toegepast worden, eveneens bij kneuzingen en verzwikkingen.

MLD is een zeer zachte en rustig uitgevoerde massage, het lymfevatenstelsel is ontzettend dun en fijn. Voor het beste resultaat mag er niet te veel druk worden uitgeoefend. Deze zachtheid kan u verrassen, zodat u de indruk krijgt dat er niets of weinig gebeurt, niets is minder waar. In de beginfase is het nodig om meerdere behandelingen per week te ondergaan tot in een latere fase tot 1 maal per maand.

MLD kan het herstel na een intensieve (sport) inspanning bevorderen en is daarom geschikt om direct na een sportactiviteit te ondergaan, terwijl er bij een zware vermoeidheid sprake is van een contra indicatie binnen de sportmassage, is MLD juist een indicatie. MLD heeft een positieve werking bij het herstel na een sportbeoefening en kan preventief werken ter voorkoming van blessures.

MLD heeft goede resultaten bij o.a.:

–  Chronische vermoeidheidsklachten
–  Hoge bloeddruk
–  Oedeem
–  Stress
–  Kneuzingen
–  Reuma
–  Fibromyalgie
–  Pees- en spieraandoeningen
–  Rug- en schouderklachten
–  Migraine / hoofdpijn
–  Behandeling van “rusteloze benen”
–  Vermoeidheid